R.D.João, én af de ældste landsbyer i Kap Verde

Ribeira Dom João er en lille kapverdisk landsby på øen Maio. Man mener at landsbyen er opkaldt efter en biskop, Dom João, som var én af de første portugisere som gik i land på dette sted. Biskoppen brækkede sit ben da han hoppede i land, og måtte bosætte sig her i en længere periode.

De tidligste portugisiske og afrikanske indbyggere slog sig ned her for at handle med skind og læder fra kvæg, får og geder. Landsbyen havde fra begyndelsen nogle få landbrugsejere som også havde slaver. Portugiserne brugte stranden ud for landsbyen som indsejlingssted, hvor de lastede deres skibe med kød og skind som de bragte til kongen og adelen i Portugal.

Der er ca. 200 indbyggere i landsbyen, og den består hovedsageligt af 3 forskellige slægter: Ribeiro-slægten (Charlie's slægt), Silva- slægten og Gonçalves-slægten.

Landsbyen ligger på en højderyg som vender ud mod havet, og alle husene ligger på langs af denne højderyg. Den katolske kirke ligger højt oppe ved indkørslen til landsbyen og den evangeliske, gule kirke ligger i den anden ende af byen, og skiller sig ud med sin markante gule farve.

Der er to små forretninger som sælger de mest fornødne madvarer, og en lille bar som sælger 'groque' en lokal drik med et meget højt alkoholindhold. Denne drik er lavet af knuste sukkerrør og minder meget om rom.

Landsbyen har tre fiskerbåde, hvoraf den ene tilhører den evangeliske menighed. Bådene sejler ud hver dag for at hente fisk til landsbyen, men fiskemængden i havet er mindsket betydeligt inden for de seneste år.

Bag landsbyen ligger en lille dal hvor den kapverdiske regering har udlagt et vandingsanlæg til drypvanding efter israelske anvisninger. Det er kun et par mænd i landsbyen som har benyttet sig af dette tilbud, og de betaler for slangerne og vandet som kommer fra havet.

For tre år siden fik Ribeira Dom João en lille ostefabrik. Byggeriet blev finansieret af EU, og fabrikken bliver nu ledet af en gruppe kvinder i landsbyen. Alle familier i byen har geder som vandrer rundt på de udtørrede marker for at finde føde. De mest velhavende familier køber majskerner til deres geder, så de kan producere mælk nok til at fabrikere gedeost. Gedeosten bliver solgt i den store by på øen eller transporteret til hovedøen Santiago.

Til top