Fiskeri i Kap Verde

Filip skrev i sit nyhedsbrev at fiskerne fanger mange fisk lige nu. Han sendte to billeder af de forskellige slags fisk som de fanger på denne årstid. Menighedens firskerbåd har fået en ny motor og nye fiskernet, og fiskeriet er til stor velsignelse for den lille landsby som nu lider under tørken. Det er dyrt at købe gedekød og kylling i tørketider, så alle i landsbyen er glade for de gode fisk fra havet. Gud er god og sørger for sit folk; der er mange fisk i farvandet omkring Kap Verde.

Fiskeri og landbrug er de to vigtigste erhverv i Kap Verde. I perioder med tørke er fiskeriet den eneste mulighed for at skaffe mad til befolkningen. Havet omkring de ti vulkanøer er meget dybt, og der findes fisk i alle størrelser og farver. De lokale fiskermænd sejler ud i små joller som rummer to eller tre mænd.

Fiskeriet er et socialt samlingspunkt; hele landsbyen mødes på stranden for at se dagens fangst. Fiskermændene udvælger de dygtigste salgskvinder til at sælge deres fangst; deres enkle salgsudstyr består af en vægt, nogle få træplader og en kniv. I alle byer kan man se kvinder som transporterer fisk på hovedet og en vægt i hånden.

De mere velstillede kapverdere tager ned til stranden for at købe friske fisk; efterspørgslen efter tunfisk, laks og hummer er størst. De små makrelagtige fisk er også meget populære, og det er kapverdisk tradition at spise både fiskehoved samt dele af indmaden, intet går til spilde. Den traditionelle kapverdiske fiskeret består af små fisk kogt sammen med bananer, og det hele spises sammen med ris. I de senere år er man begyndt at grille fisk med olie og hvidløg.

Der er hajer i farvandet omkring Kap Verde, men man skal et godt stykke ud fra stranden før man kan risikere at møde en haj. Fiskeri i Kap Verde er et risikabelt erhverv, og der har været flere drukneulykker i årenes løb. De kapverdiske øer er præget af hårde vinde, og bølgerne går højt når det stormer, men det synes at være et naturfødt talent at kunne fiske under de barske vilkår.

I hovedstaden og i de allerstørste byer kan man finde fiskeindustri i form af mindre fabrikker som fremstiller tun på dåse eller fiskemel. Fiskeri i Kap Verde har gode muligheder for at udvikle sig, for der er mange fisk i farvandet, men forureningen i havet er desværre også nået til de kapverdiske øer. Det kan på længere sigt betyde en katastrofe for befolkningen som er meget afhængige af den daglige fiskefangst.

Menighedens fiskerbåd CABODINA sejler ud fra den lille strand ved landsbyen R.D.João. De tre fiskermænd, Paulo, António og Abraham henter mange fisk hjem hver dag. I begyndelsen dykkede de fra båden og fangede fisk under vandet med harpun. Det var ved at være for farligt, selvom fiskermændene påstod at de kapverdiske hajer er venlige hajer. Nu er CABODINA blevet udstyret med fiskesonde og fiskenet fra Danmark, så de kan fange fisk under mere sikre forhold. 

Til top